Det har visat sig i tidigare studier
att ett tillskott av omega-3-fettsyror i hästens foderstat kan ha
positiva effekter på flera inflammationssjukdomar. Nu har en grupp
amerikanska forskare undersökt om det är någon skillnad i effekt
beroende på vilken källa hästen får omega-3 från.
De jämförde tre grupper av hästar
som alla fick en foderstat bestående av hö och korn men där två
av grupperna även fick tillskott av omega-3. En av grupperna fick
omega-3 från alger och fiskolja och en annan från linfrömjöl.
Omega-3 med marint ursprung innehåller
de tre viktiga fettsyrorna DHA (dokosahexaensyra) , EPA
(eikosapentaensyra) och ALA (alfalinolensyra) medan linfrö endast
innehåller ALA. Hästarna fick äta tillskotten i 90 dagar och
forskarna tog blodprover och muskelbiopsier under försökets gång.
Forskarna hittade bara DHA och EPA i
plasman hos de hästar som fått marint omega-3. Även i musklerna
var nivåerna av de två fettsyrorna betydligt högre hos de hästar
som fått marint omega-3 jämfört med hos de andra. Det fanns ändå
både DHA och EPA i musklerna hos de hästar som fått linfrömjöl
eller inget tillskott alls vilket tyder på att hästarna kan bilda
DHA och EPA från ALA i viss utsträckning.
Forskningen visar att det spelar roll
från vilken källa hästen får omega-3. Det behövs ytterligare
studier för att ta reda på exakt hur de olika fettsyrorna verkar i
hästens kropp.
Djupare läsning: